Tiera Laitinen

Brexit

Brexit-pokeri jatkuu

Mitä seuraavaksi brexit-keskustelussa? 

Ulkoministeri Soini ja Brexitin toivottavuus

Olen entinen ulkoministeriön virkamies ja ehdollistettu tukemaan, tarpeen mukaan jopa selittämään parhain päin, Suomen ulkopolitiikkaa ja sen johtajien tekemisiä. Eläkkeelläkin epäröin tästä poiketa, vaikka en ole kaihtanut kirjoittamasta erilaisista ulkopolitiikan teemoista ja ilmaisemasta sellaisiakin mielipiteitä, joita entinen työnantajani ei varmaankaan jaa.

Kova Brexit on toimivin ratkaisu

Brexitiä on maalattu maailman lopuksi varsinkin EU pomojen ja putkikatseisimpien vannoutuneiden EU uskovaisten keskuudesta.

 

Tämä on selkeästi ollut tarkoitushakuista terroria, eli pelolla hallintaa.  On pyritty tekemään tarkoituksella EU erosta niin vaikeaa, kun mahdollista, jotta siitä ei erottaisi ja Brexitiä tässä siis käytetään esimerkkinä.

 

Kiitos Farage ja muut Soinin kaverit brexitistä, Suomeakin uhkaa pula lääkkeistä

Britannian erohanke Euroopan unionista on ollut kaikkinensa arvoton näytelmä, jonka lopputulos heijastuu suomalaistenkin arkeen.

Brexit-kansanäänestyksen ero-kampanjan tekijät johtivat väitteillään harhaan ja venäläiset trollit sotkivat kansanäänestystä, jonka tulos kesällä 2016 oli lopulta se, että 52 prosenttia briteistä oli eron puolesta ja 48 prosenttia kannatti jäämistä unioniin.

Uusi Brexit-kansanäänestys tulossa

Britannian pääministeri Mayn  ehdottaman EU-erosopimuksen kaatuminen britti-parlamentissa ennakoituakin selvemmin luvuin sinetöi lopun hallituksen tavoitteelle.  Hallittua erosopimusta EU:sta ei synny asetetussa aikataulussa maaliskuulla.  Jotain muuta tulee tapahtumaan.

Brexit peruuntuu, jos tosiasiat tunnustetaan

itsenäisyyspäivänä v. 1944 Paasikivi sanoi: "Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen. Tosiasioita vastaan asettuminen on turhaa ponnistelua eikä voi viedä menestykselliseen tulokseen."

Toinen Paasikiven viisaus oli: "...poliittisen realismin taju ei ole Suomen kansan vahvimpia puolia. Uskotaan, kuten asioiden toivotaan olevan, ja toimitaan, ikäänkuin se, mitä toivotaan, olisi totta".

Siinä olisi briteille ratkaisun avaimet.

Nopeasti eroon brittien brexit sekoilusta

Maailman vanhin edustuksellinen demokratia yskii pahemman kerran. Illan tyrmäävä äänestystulos 432-202 pääministerin esitykselle erosopimukseksi on numeraalisesti täystyrmäys. Brexit on muodostunut jo Eurooppaa ja sen kehitystä häiritseväksi tekijäksi. Asia ei ole nykyoloissa enää yksin Ison-Britannian sisäinen. Miten eteenpäin? 

Britannian historian suurin tappio hallitukselle

Järisyttäviä lukuja.

 

Britannian parlamentin alahuone on juuri hylännyt Theresa Mayn hallituksen ja Euroopan unionin välisen sopimuksen äänin 432–202.

Tämä lienee kaikkien aikojen suurin hallituksen äänestystappio maan historiassa.

Jo alustavassa äänestyksessä hylättiin ehdotus siitä, että Britannialla olisi halutessaan oikeus erota yksipuolisesti väliaikaiseen tulliunioniin kuuluvasta Irlannin backstopista. Äänin 600–24. Uskomatonta.

Brexit peruuntuu

Kesällä 2016 Britanniassa pidettiin brexit-kansanäänestys, johon liittyen silloinen pääministeri David Cameron teki kaksi virhettä. Ensimmäinen oli, että hän ylipäätään järjesti äänestyksen luottaen saavansa kansan puolelleen.

Äänestyksessä Britannian eroa EU:sta kannatti 51,9 prosenttia äänestäjistä, siis erittäin niukka enemmistö. Usein mitä hankalampi asia, sen lähempänä äänestys- tai galluptulos on 50/50:tä. Näin suuressa ja kauaskantoisessa asiassa yhden äänen enemmistö ei kuitenkaan saisi riittää, vaikka se demokraattinen enemmistö onkin.

Neuvoteltu Brexit-sopimus on väliaikainen tulliliitto

 Valtamedia työntää uutisia kiihtyvään tahtiin brittien Brexit-sopimuksesta ja siitä, että asia ratkennee tämän päivän (15.1.2019) äänestyksessä. Se on tuotu selvästi esiin, että äänestyksen tuloksena britit lähtevät EU:sta joko ilman sopimusta tai sitten neuvotellun tuloksen mukaisesti (kutsuttu myös Mayn sopimukseksi). Tämä jälkimmäinen vaihtoehto onkin sitten hyvin tarkkaan pidetty suurelta yleisöltä piilossa, että mikä on sen oleellinen sisältö ja mitä se tarkoittaisi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä