*

Tiera Laitinen

Kaksoiskansalaisuus

Ministeri Niinistö käyttää kaksoiskansalaisiin Venäjän propagandan meemiä

 

Blogin venäjänkielinen versio löytyy suomenkielisen version alta / Версия блога на русском языке расположена под финским текстом

Seiväsmatkalla Kreikanmaassa

 

 

Aloitetaan, vaikka tuosta kauniista kirkosta, josta Lidl oli poistanut ristin mainoksissaan. Olin käymässä tuossa kirkossa Firassa. Se on seissyt siinä vuosisatoja vartioimassa Euroopan sivistystä ja rantoja. Lidl?

 

Kysyin paikallisilta, onko heillä kunnissa ja kaupungeissa maahanmuuttajaneuvostoja? Ei kuulemma ole, eivätkä muutenkaan ymmärtäneet koko kysymystä.  Suomi 100?

 

Tulevaisuudessa presidentti tuontitavaraa?

DEMARIAKNSANEDUSTAJATAR haluaisi tuottaa presidentin kaukomailta tai naapurimaasta. Ymmärrän jos ruotsalainen tai venäläinen, mutta että täkäläin en ja vieläpä kansanedustaja. Suomi 100 vuotta ja rupeammeko jo haikailemaan takaisin naapurien hallittaviksi? No, onhan meille kerran huudettu kuningas Saksasta (Friendlich Karl 1918) ja kerran määrätty poikkeuslailla, joten sopinee joukkoon sekin erikoisuus, että voipi olla ulkolaine nsyntyperä tai syntyperä tuntematon. 

Onko kaksoiskansalaisuus sittenkään oikea ratkaisu?

# Ulkosuomalaiset saivat pitkän lobbauksen jälkeen vuonna. 2003 oikeuden kaksoiskansalaisuuteen. Sitä pidettiin Suomi-Seuran ja v. 1997 perustetun Ulkosuomalaisparlamentin (USP) suurena voittona. Tällainen järjestely tuntui erinomaiselta, koska se helpotti monella tavalla ulkosuomalaisten kanssakäymistä synnyinmaan kanssa.

Kaksoiskansalaisuus?

Miten on mahdollista, että venäläisellä on Venäjän-ja Suomen kansalaisuus ja suomalaisella ei vastaavaa ole  Venäjällä?

Asiaan  liittyen kysyn, onko minulla tänään vastaavat oikeudet  perustaa kaivos  vaikkapa Kanadaan e.t.c jotka malmeja, kansallisomaisuuttamme tänään maastamme louhivat?

Asiahan minulle kyllä jotenkin  kuuluu

Ajatuksia kaksoiskansalaisuudesta

Viime päivinä on keskusteluun noussut voimakkaasti kaksoiskansalaisuus. Joissakin kirjoituksissa ja puheissa  on kaksoiskansalaisista tehty epäluotettavia. Usein puheissa on vedottu maan mahdolliseen kriisiajan turvallisuuteen.

Nykyinen lakimme onkin hieman jälkiajassa, jos asiaa tarkastellaan turvallisuusnäkökohdalla. Erityisesti  kritiikkiä on esitetty Venäjältä Suomeen muuttaneita henkilöitä kohtaan. Totuus on että Suomen  historiassa on useita Venäjältä tulleita henkilöitä jotka ovat menestyneet Suomen rakentamisessa. 

Strategisesti merkittävät tehtävät eivät kuulu kaikille

Viime päivien keskustelu kaksoiskanslaisten väitetystä syrjimisestä on käynyt kuumana.

Yle julkaisi lähdettä mainitsemattoman väitteen puolustusvoimien ohjeistuksesta, jonka mukaan kaksoiskansalaisia syrjitään Puolustusvoimien rekrytoinneissa. Puolustusministeri Jussi Niinistö on järjestäen kiistänyt väitteet.

 

Yhden passin luopiot

Asuin aikanaan Yhdysvalloissa kun ajatus kaksoiskansalaisuuden sallimisesta Suomessa nousi pinnalle 2000 -luvun taitteessa. Paikallisten ulkosuomalaisten piirissä ajatus sai runsaasti kannatusta. Puolto oli aktiivista ja yksimielistä. Sama päti ulkosuomalaisten reaktioihin yleisemminkin. En muista kenenkään ulkoimaille asettuneen tai sielä asuvan suomalaistuttuni olleen ajatusta vastaan. Päinvastoin.

Sekä Yle että puolustusministeri puhuvat täyttä asiaa

# Puolustusministeri Jussi Niinistö (PS) on joutunut tukkanuottasille Ylen kanssa. Kysymys on siitä, että Yle kertoi Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia pidettävän puolustusvoimissa poissa eräistä tehtävistä, mm. tiedustelutoiminnasta ja rajajoukoista, jopa varuskuntien ruokaloista. Jussi Niinistö puhui väärästä tiedosta, jopa jonkin tahon  syöttämästä valeuutisesta.

Puolustusvoimien kaksoiskansalaisuuskohu fabrikoitu?

Puolustusministeri Niinistö esitti keskiviikkona 8.2.2017 Puheenvuorossaan, että YLE:n 31.1.2017 Puolustusvoimia ja kaksoiskansalaisuutta koskevassa uutisessa on virheellisiä väitteitä. Näitä väitteitä löytyi ainakin kolme kappaletta. Samassa Puheenvuorossa Niinistö arveli, että YLE on mahdollisesti joutunut informaatiovaikutuksen kohteeksi.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä