*

Tiera Laitinen

Kaikki blogit puheenaiheesta Kouluopetus

Etnisesti luterilainen vai entisesti luterilainen?

Olemme olleet perinteisesti luterilainen maa. Tähän liittyvät muutokset tapahtuivat nopeasti. Kustaa Vaasa ratkaisi rahapulmiaan vaihtamalla maamme katolisesta luterilaiseksi. Luterilainen kirkko toisaalta hallitsi myös ihmisten lisääntymistä; Naimalupa saatiin rippikoulu käymällä. Sittemmin kirkko on yrittänyt irtautua tästä perinteestä korostamalla että luterilaisuus on maamme perinne. Ja se on tässä yhteydessä yrittänyt katkaista perinnettä itseensä selittämällä että tosiasiassa maassamme ei ole valtionkirkkoa tai valtakirkkoa vaan kansankirkko.

Halutaanko kouluun muutosta - Miksi herätä kouluun?

Kahdessa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa on luotu kouluille hyveisiin ja vahvuuksiin perustuvat toiminnan  indikaattorit. Tavoitteena oli luoda universaaleihin hyveisiin ja vahvuuksiin perustuvat suomalaisen hyvän koulun arvioinnin syvät ilmaisimet. Syvien vahvuuksien koulu- hankkeessa 2010-2014 oli mukana kuusi pilottikoulua ja Kasvuyhteisöllisyyskoulun indikaat-torit hankkeessa 2015-2017  kymmenen koulua eri puolilta Suomea,  henkilökuntaa yli 600, oppilaita lähes 5000, opetusryhmiä n. 300.

Opettajia syyllistetään turhaan

Opettajia pitää saada lisää kouluihin jolloin oppilasmäärät luokissa voidaan laskea nykyisestä huomattavasti pienemmiksi.

Ensireaktioita PISA-tuloksiin 06122016

PISA-tulokset julkistettiin hetki sitten. Syvälliseen analyysiin syvennytään myöhemmin, tässä alkuun.

Opetusministerin muna?

Forssalainen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, Ajatusten Loimijoki, on Kolumuksen muna-tyyppisesti ratkaissut monen koululaisen elämää hiertävän nettikiusaamisongelman.

Ainakin etelä-pohjalainen Ilkka on sivuillaan julkaissut tänään Sannin käsittämättömän hienon ratkaisun tuohon niin monia lapsia ja heidän vanhempiaan raastaneeseen asiaan:

Opetusministeri: Nettikiusaaminen pitää kieltää koulujen järjestyssäännöissä – uudet säännöt laadittava heti

28.11.2016 06:00 (Päivitetty: 28.11.2016 08:42)

 

Opetushallituksessa keskitytään epäolennaiseen

Opetushallituksen julkaisemasta oppaasta käy ilmi (http://www.oph.fi/download/173318_tasa_arvotyo_on_taitolaji.pdf), että perusopetusta uudistetaan ns. sukupuolineutraalimpaan suuntaan. Oppaan sisältö saattaisi paikoin huvittaa, ellei sitten kysymyksessä olisi niin vakava asia kuin kasvatustyö. Opetushallituksessa tunnutaan ajateltavan, että historian merkkihenkilöt voidaan heittää romukoppaan. Ei kannattaisi! Historian suurmiesten kautta on mahdollisuus ymmärtää laajempia suurvaltapoliittisia kysymyksiä. Voiko Suomen ja Venäjän suhteita ymmärtää, jollei tunneilla käsitellä J. K.

Kuinka paljon akateemisesti heikoimpia voi tukea?

Akateemisilta taidoiltaan tai oppimishaluiltaan heikompaan kastiin kuuluvien tukeminen on mennyt peruskoulussa jo liian pitkälle. Siinä mielessä liian pitkälle, että vähäisiä resursseja käytetään tehottomasti. 

Läppäri jokaiselle oppilaalle Linux-käyttöjärjestelmällä

Linux-käyttöjärjestelmä koulujen oppilaille tarkoitetuissa läppäreissä tuo huimat säästöt yhteiskunnalle. Esimerkiksi Oulun siirtyminen linux-tietokoneisiin toisi sanomalehti Kalevan mukaan  parin miljoonan säästöt vuosittain. Oulun kaupungin tietokonehakinnoissa Windows-järjestelmää maksaa 3 120 00 ja Linux 1 421 00. Hintojen erotuksella voitaisiin palkata 30 opettajaa tai 40 koulukäynnin ohjaaja.

Sopinee siis kysyä: Onko koulujen tietokone-opetus bisnesmiehille raha-sampo? Konsultit ovat yritys-ystävällisiä ja suosittelevat tietenkin Windows-järjestelmää.

Kodin ja koulun päivä

Tänään, syyskuun viimeisenä perjantaina, vietetään useissa kouluissa kodin ja koulun päivää. Se on valtakunnallinen tapahtuma ja sitä on vietetty vuodesta 2011 alkaen.

Kodin ja koulun päivässä tärkeintä on kohtaaminen sekä lapsen kasvun ja oppimisen tukeminen.

Tänään me vanhemmat kävimme Oinolan koulussa, jossa meidän teinipoikamme käy koulua. Ilman muuta kannatti käydä katsomassa millaisissa olosuhteissa lapsemme opiskelee ja millaista opetusta hän saa.

Gender-vallankumousta lietsotaan nyt avoimesti kouluihimme

Kirjoitin 1970-luvun Pirkkalan marxilaista opetuskokeilua ja siihen liittynyttä aivopesua käsitelleessä blogissani 15.5.2016 siitä, miten kulttuurimarxilaisen vasemmistoradikaali HLBTIQ-gendervallankumous on jo pidemmän aikaa edennyt vaivihkaa myös Suomen koululaitoksen sisällä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä